Regelverk

TÄVLINGSBESTÄMMELSER Div 2 och 3

Allmänt:


Dessa tävlingsbestämmelser gäller från och med säsongen 2016-2017.


Varje serieplats innehas av respektive klubb. Det är klubben som ansvarar för platsen och ser till att den representeras av fyra aktiva spelare (män/kvinnor) ur den egna klubben.


Lag från olika grupper i samma division, som inte spelat upp- eller nedflyttningskval rangordnas efter:

1) placering i gruppen

2) högsta poäng

3) högsta poäng vid dragning till tee

4) lottning


Nya regler gällande från och med säsongen 2014-15:

• Allt särspel slopas.

• Teedragning införes. En sten per lag och match. Mätning med måttband. Teedragning görs inför varje match och avgör också vem som har favör av sista stenen i den första omgången i den aktuella matchen.

• Inbördes möten går före teedragning.

• Tabellplaceringen gäller vid upp- och nerflyttning.

• Den sämsta teedragningen räknas bort vid summeringen.


Ny regel gällande från och med säsongen 2016-17

- Match får sluta oavgjort och vardera laget får 1 poäng

- Alla klubbar ska garanteras ett hemmasammandragDivision 2


Spelform:


8 lag i en grupp spelar en enkelserie. Serien avgörs i tre endagssammandrag. I de två första sammandragen spelar lagen 2 matcher och  3 matcher i det tredje. Serien spelas på olika spelorter.Uppflyttning:


Segraren och eventuellt tvåan i serien är kvalificerade för spel i division 1 nästa säsong. Huruvida tvåan är kvalificerad bestäms av antalet nedflyttade lag i Div 1. Se även tävlingsbestämmelser för division 1.


I de fall distriktet erbjuds att fylla en vakans i division 1 ska platsen i första hand fyllas av det lag som placerade sig bäst av de icke uppflyttade lagen.


Nedflyttning:


De två sist placerade lagen i serien, plats 7 och 8, flyttas ned till division 3.


Lag placerade 5-6 i serien får avvakta utgången av division 1 varifrån maximalt 10 lag från samma distrikt kan degraderas.


Om vakans uppstår för att färre lag flyttas ned från division 1 till division 2 än vad som flyttas upp från division 2 till division 1 skall platsen fyllas av det bäst placerade icke uppflyttade laget i division 3.


Om vakans uppstår pga att något lag drar sig ur serien före seriestarten skall i första hand lagets klubb fylla platsen. Om klubben avstår platsen, eller att en vakans har uppstått för att ett lag från distriktet har fyllt en plats i division 1 av samma skäl, skall den fyllas med det lag som placerade sig bäst av de nedflyttade lagen. Om det fortfarande finns en vakans när alla nedflyttade lag erbjudits en plats, ska platsen fyllas av det bäst placerade icke uppflyttade laget i division 3.Division 3


Spelform:


Beror på antalet anmälda lag. Normalt, vid fler än 12 anmälda lag, indelas division 3 i två grupper, där varje grupp avgörs som en enkelserie.


Vid 12 – 16 anmälda lag indelas division 3 i två grupper, där lag placerade 1-2, i varje grupp, spelar uppflyttningskval till division 2.


Vid 8 – 12 anmälda lag indelas division 3 i en grupp, som avgörs som en enkelserie.


Vid 7 anmälda lag indelas division 3 i en grupp, där lag placerade 1-4 spelar uppflyttningskval till division 2.


Vid färre än 7 anmälda lag indelas division 3 i en grupp, som avgörs som en dubbelserie.Uppflyttning:


Normalt, fler än 12 lag, segraren i varje grupp är kvalificerad för spel i division 2 nästa säsong.


Vid 9 – 16 lag, segraren och tvåan i uppflyttningskvalet är kvalificerad för spel i division 2 nästa säsong.


Vid 8 – 12 lag, segraren och tvåan i serien är kvalificerad för spel i division 2 nästa säsong.


Vid 7 lag, segraren och tvåan i uppflyttningskvalet är kvalificerad för spel i division 2 nästa säsong.


Vid färre än 7 lag, segraren alltid, och tvåan i serien är i mån av plats och antal lag i trean, kvalificerad för spel i division 2 nästa säsong.Förtydligande gällande divisionsspel 2 och 31. Spelare uppmanas vara på plats 60 min före matchstart.

 

2. Träning erbjuds 15 minuter per lag med första start 45 minuter före sammandragets första matchtid. Kl 8.45 om starttiden är kl 9.30. Lag som har första starttid andra passet får liksom motståndare också chans till 5 min träning före det passet.


3. Lag som står först på spelschemat börjar träningen.

 

4. Teedragning ska göras som sista sten på träning och sedan på matcher inför och inom varje matchomgångs utsatta matchtid. Alla matcher föregås av en övningssten och en skarp sten som sätts på givna signaler med mätning. Stenens läge mäts med måttband och bäst kan stenen bli 0 mm om den täcker knappen och sämst 1854 mm (boets radie + 1 tum) om stenen hamnat utanför boet.

Teedragning är slutligen avgörande för upp och nedflyttning efter slutpoäng och inbördes möte i hela seriespelet men också vem som har favör av sista stenen i den första omgången i den aktuella matchen.


5. Varje match är beräknad till 120 minuter och det ska vara min 60 minuter mellan matchpassen. Överstiger lagen speltiden trots varningar får domare verkställa åtgärd.

 

6. Ny spelstart för pass 3 som flyttas fram till kl 16.00. Eller 390 minuter efter sammandragets start.

Om pass 2 håller spelprogrammet så kan den ev tidigareläggas till kl 15.30 efter samspråk mellan funktionärer, tävlande och arrangör.


7. Kommer inte spelarna på morgonen så minskar också klubbarnas chanser att kunna hålla servering öppen under dagen.

Servering och hall ska öppna senast 60 min före utsatt speltid och stänga tidigast efter paus i matchpass 3, dvs kl 17 eller 450 minuter efter sammandragets första matchstart. Värdklubben ska också tillhandahålla lunch i hallen mellan tävlingens första och andra spelpass.